3 Temmuz 2012 Salı

Disk Disket Sistem Disketi Nedir

Disk



Bilgisayarlarda, bilgilerin uzun dönem saklanabilmesi için kullanılan, manyetik kayıt prensipleriyle çalışan birimlerdir. PC dünyasında, 1994 yılında kullanılan disklerde tipik kapasiteler 40, 80, 120, 240 MByte, 1024 ve 2048 MByte olarak sayılabilir. 1980 yılların sonlarında bu kapasiteler 5, 10, 20 MByte dolayındaydı. (1024 MByte = 1 GigaByte.) Esnek bir yapıya sahip olan disketlerden ayırmak için Hard Disk (sert disk) adıyla da anılırlar.



Disket (Diskette / Floppy Disk)

Çalışma prensibi olarak disklere çok benzeyen, ancak kapasiteleri çok çok daha düşük olan manyetik kayıt ortamlarıdır. Genellikle program ve veri taşıma, aktarma ve yedekleme ortamı olarak kullanılırlar. Tipik kapasiteleri 1.2 - 1.44 MegaByte'dır. PC dünyasında iki değişik ölçüde disket ve bunlara göre iki değişik disket sürücü kullanılmaktadır; 3.5 inch ve 5.25 inch eninde olanlar. Her bir tipin, üretimlerinde kullanılan manyetik malzemesinin kalitesine bağlı olarak, tek (SD) ve çift yoğunluk (DD) ve yüksek yoğunluk (HD) diye adlandırılan değişik kapasitelerde ikişer tipi kullanılmaktadır. Daha eski yıllarda tek ve çift yüzlü türleri de vardı, fakat artık hep çift yüzlü disketler kullanılmaktadır.)



Sistem Disketi (System Disk)

Bir PC'yi açıp (''boot'' edip) asgari özellikleriyle de olsa çalışır duruma getirebilmek için gerekli ve yeterli programlar içeren özel bir şekilde hazırlanmış disketlere verilen isimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder